Novetats

Del 15 de maig al 18 de juny de 2022

Els llibres de Joanpere Massana

Els llibres de Joanpere Massana

Els llibres de Joanpere Massana

ELS LLIBRES DE JOANPERE MASSANA
Galeria Espai Cavallers 31-33

Maig - juny de 2022

Inauguració : 15 de juny a les 12.

" Els llibres de Joanpere Massana " és el títol de la darrera mostra individual d'aquest artista de Lleida que presentarà la Galeria Espai Cavallers 31-33  coincidint amb les Festes de Maig de Lleida.

És la segona mostra que té aquest títol, ja que el 2016 es va presentar a Palermo ( Itàlia ), a la Galeria XXS Aperto al Contemporaneo una exposició individual de Massana amb el mateix nom, i el 2015 amb el títol : " La imperdible ", a la Must Gallery de Lugano ( Suissa ), seguint el mateix criteri de seleccionar obres de diferents " llibres " de Joanpere Massana.

Aquesta vegada ha estat la comissària i directora de la galeria de Lleida, Roser Xandri, qui ha fet la selecció de les obres que abracen les darreres sèries des de 2007. Queden fóra de la selecció , per falta d'espai, sèries anteriors com : " Il libro degli alberi ", " El llibre dels núvols " i " Il libro dei giochi ".

La mostra arranca de la sèrie : " Il libro dell'acqua" ( 2007-20011 ), que es va presentar al PAN ( Palazzo delle Arti Napoli - Itàlia ) el 2007 i el 2008 a la Pinacoteca de Jesi ( Itàlia ) , Galleria La Bussola, Consenza  ( Itàlia ), Galleria Il Torchio-Costantini, Milano ( Itàlia ), i posteriorments a la 100 Kubik Gallery de Colònia ( Alemania ).  Obres com : " Ser per caminar " de 20 x 120 cm, sobre fusta; " Com qui acaba mirant el cel per veure el mar " de 92 x 121,5, o " Arrelar-se en un fons on no trontollin els fonaments " de 45 x 102,5 cm, mixta sobre paper. Són obres en format horitzontal que fan referència a la contemplació, la calma, el silenci : " El llibre de l'aigua que suggereix formes efímeres i fugaces, Massana, aquesta vegada , es serveix també de l'art lligat al concepte de temps ( ...) ens ofereix un llibre no per passar fulls, sinó perquè el lector entri en les seves pàgines a la recerca del codi per desxifrar un alfabet captivador però insòlit... Julia Draganovic - Directora del PAN

La sèrie següent : " Il libro dell'aria " ( 2011 - 2013 ) es va presentar a la Costantini Art Gallery de Milano ( Itàlia ) el 2012, al Palazzo del Parco, Diano Marina ( Itàlia ) el 2013 i a la Galleria Raffaella de Chirico de Torino ( Itàlia ) el 2014. Per l'ocasió es va editar un llibre editat per la prestigiosa Editorial SKIRA, amb textes d' Arnau Puig i Stefano Castelli.  " De fecundación, nacimiento, regeneración se habla de hecho en el ciclo de Il libro dell'aria de Massana. (...) A la naturalez estenogràfica, y a su correspondiente lectura racional, les acompanya naturalmente un aspecto más instintivo y sensorial ". Stefano Castelli -  Crític d' Art. ( Ed. Skira )
" La realidad pulula en cada cuadro, en cada papel gestualizado por que el color quiere, a su vez, ser mimético pero también ser autónomo , en tanto que producto de la gestualidad, de la objetividad (...), retiene la fugacidad de lo dinámico , y el collage ( la realidad que no es realidad pero que aporta la realidada vivida... ". Arnau Puig - Crític d'art i folòsof - Ed. Skira.
Es podràn veure obres com : " Ànimes de l'aire " de 100 x 180 cm, mixta sobre fusta, de 2011, o " L'enyor busca el seu espai dins l'horitzó ", de 60 x 100 cm, ambdues catalogades en el llibre.

Continua la mostra amb la sèrie : " Frontière : Le livre de la peau " ( 2013 - 2016 ) presentat al Fort de Bellegarde  ( França ), per després veure's a Colonia ( 100 Kubik ), Lugano ( Must Gallery ), Milano ( Costantini Art Gallery ), Palermo ( XXS Aperto al Contemporaneo ). Obres com " La pell de la tardor " de 60 x 100 cm o " Fugir de les ports " de 120 x 120 cm fan referència a la reivindicació de tornar a la percepció " Hàptica ", al tacte visual i corporal, a les fronteres...

" Caminava sabent
que , enrere, el tot i el res dialogaven
i que Virgili l'acompanyava
a un altre cel, purgatori o infern.

Caminava conscient
que cada pas era una punxa,
un tacte aspre amb mirada llisa
una flor que s'obre i una altra que manca... " ( Fragment )   Joanpere Massana - Le livre de la peau

Del 2016 al 2017 són una sèrie d'obres dedicades a Ramon Llull ( Galeria Espai Cavallers ) o les 8 instal·lacions realitzades a la Casa Durant i Sempere del Museu de Cervera titulades : " Absències i presències "

" El llibre de les flors " ( 2017 - 2020 ) marca una frontera, un abans i un després en que l'artista va tenir una greu enfermetat. Precisament, aquest idea d'efímer, recuperant fustes antigues, en desús , per tal de donar-li noves "vides ", papers trencats  i enganxants, distintes teles cosides, foradades... formen part d'aquesta poètica de la " bellesa efímera " : " Hacerte un refugio con las flores que he pintado para tí ", diferents teles de 120 x120 cm,  " Buscava en los reflejos el cielo " , de 103 x 69,5 cm., collage de papers cremats i foradats.

"El llibre dels silencis i dels sorolls " ( 2020 fins l'actualitat ) és la darrera sèrie que arranca durant la pandèmia. Un parar-se per reflexionar, on els papers i les teles blanques presenten petites incisions, marques, petits monticles...espais de reflexions i silencis que es contraposen amb els " Íkars " que cauen on pujen...sorolls de persones representades amb molts colors que marquen direccions, rastres i presències. Obres com : " En el llibre dels silencis poques paraules hi cabien " de 30 x 100 cm, mixta sobre paper, o " Cauen Íkars com pluges de sentiments " de 100 x 100, mixta sobre distintes teles.

DIARI DE SILENCIS

( En un món on cada vegada hi ha més "sorolls"els Íkars cauen )

... al final

som com petites pedres
tirades en atzars
mare-pare
terra-cel
par-impar
sotmesos a un instant.

...al final

rodolant en els rius
vivim en escenaris :
llampecs-vent
aigua-foc
muntanyes-pantans
sotmesos als instants.

...al final

restem muts i callats
parlant i cridant
rien i plorant
...soroll en els silencis

joanpere massana.-
abril de 2020



ENLLAÇOS RELACIONATSENLLAÇOS RELACIONATS