Novetats

18 de març - 24 d'abril de 2010- PRORROGAT FINS EL 15 DE MAIG -

Il libro dell'acqua per Martí PRORROGAT FINS EL 15 DE MAIG

Il libro dell'acqua per Martí

Il libro dell'acqua per Martí


El llibre de l’aigua per al Martí
18 de març – 24 d’ abril de 2010
GALLERIA IL TORCHIO – COSTANTINI, Milano
veure obres

Joanpere Massana inaugura el 18 de març la seva vuitena exposició individual a Itàlia a la Galleria Il Torchio – Costantini de Milano : ( 2002 : Il libro dei giochi – G. Il Torchio - Costantini, Milano / 2003 : Un libro per Jana – G. Il Torchio Costantini, Milano / 2006 : Il libro degli alberi – G. Il Torchio – Costantini, Milano / 2007/8 : Il Iibro dell’acqua – PAN, Palazzo Arte Napoli / 2008 : Il libro dell’acqua – Galleria La Bussola, Cosenza / 2008 : Il libro dell’acqua II parte – Galleria Il Torchio-Costantini, Milano / 2008 : Il libro dell’acqua – Pinacoteca de Jesi / 2010 : Un libro dell’ acqua per Martí ).

Massana ha estat mes d’un any preparant aquest projecte, que juntament amb l’exposició “ Un llibre per al Martí “, presentat a la Galeria Paqui Delgado de Sant Sadurní d’Anoia recull distints treballs sobre fusta, paper i quatre instal•lacions. En la passada exposició el crític d’art i filòsof Arnau Puig deia : “Els espais plàstics de Joan Pere Massana tenen tota l’aparença i produeixen la impressió dels murs dels carrer, dels castells, de les barraques, de les cel•les dels monjos o dels empresonats i de les escorces dels arbres d’arreu del món.: hi són plasmats i relatats amb minuciositat tot el que succeeix i és important a la vida, i fet, amés, a l’impuls del moment i de la circumstància i amb els mitjans a l’abast, i, si s’hi escau, amb totes les intencions bones i dolentes mentre justifiquin i expressin el motiu i la causa directe i sincera del per què s’ha actuat.” (1)

Per aquesta ocasió i per les diferents fires en que la galeria té presència es presentaran tres instal•lacions : “ Vaixells de terra “: quaranta trossos de fang i ferro amb l’arquetip d’un vaixell, “ Aturarse per poder caminar, caminar per poder aturar-se “ : 66 tacs de fusta que ocupen un espai de 200 x 400 cm., i “ Somnis trencats : 8 nins de peluix suspesos des del sostre i recuberts de ferro sobre petites columnes de pedra oxidada. La sèrie presenta obres de gran format com
“ Ourobos III “ de 130 x 270 cm, “ Amagats en un subsol de tolls “ de 150 x 150 cms, etc. I les delicades obres sobre paper en plegats verticals i que fan referència a les pàgines d’un llibre obert.

La sèrie proposa un discurs subtil i poètic a través de l’aigua com element conductor, introduint en els arquetips distints elements per que dialoguin entre ells i serveixin per que el Martí, o qualsevol dels espectadors els analitzin i interpretin. En paraules d’ Arnau Puig : “Joan Pere Massana agafa de la realitat els objectes i les informacions més minúscules i de tot tipus i, amb aquests elements i les impressions que li provoquen els colors i la seva dispersió a l’entorn, amb el dibuix, que la seva mà emocionada traça a l’espai plàstic, elabora un relat que és intern seu però que desitja explicar i, per generar-lo, disposa i plasma sobre un mur, una superfície, el relat que el commou; i d’això ens n’assabenta i s’obliga a sortir d’ell mateix per contar-ho. Relat que exaltarà, farà veure als observadors que en cada cosa hi ha una ànima, una comunió afectuosa, o odiosa, entre les mateixes coses i nosaltres i ens ho fa sentir amb efecte exclusiu i particular. Amb el seu procedir, enfila, enganxa, uneix, encaixona unes coses amb les altres, perquè es barallin o perquè es fonguin indestriablement, i estableixin entre elles el seu relat íntim, que farà possible de tot el que vol contar i, al mateix fer, faci visible el que conte amb aquells elements que, altrament, haurien romàs només interioritzats. Una vegada més, l’art és això: fer visible, fer tangible el que tot i ser real no seria altra cosa que sentiment personal, però que mercès a l’art esdevé quelcom que es pot compartir i ser viscut entre qui ho desitgi. “.(2)

(1) y (2) Arnau Puig, EL RELATO DE LA VISION, LA VISION DEL RELATO ( fragmento ). Catálogo de la Galería Paqui Delgado, Sant Sadurní d’Anoia. SPAIN.


Stefano Costantini
 ENLLAÇOS RELACIONATSENLLAÇOS RELACIONATS