Novetats

Març, Abril , Maig. 2020

XXII Biennal d'Art Contemporani Català

Biennal d'Art Contemporani Català

Biennal d'Art Contemporani Català

Biennal d'Art 2020
Plantejaments de la Biennal d'Art Contemporani Català

Durant el segle XX, Catalunya ha estat cabdal en l'art contemporani, sobretot durant la segona meitat del segle XX, fet que ha propiciat que aquesta terra fos bressol de grans artistes.

Breu història de la Biennal d'Art

En un moment de recuperació de les llibertats nacionals i com acte adherit al Congrés de Cultura Catalana l'any 1977 es creava la primera Mostra d'Art. En aquella ocasió, només hi varen exposar artistes de Sant Cugat i volia ser un repàs per saber com estaven les arts plàstiques a la vila. Aquella primera edició es va exposar a Sant Cugat i a Camprodon.

A partir d'aquella primera experiència i sempre sota la direcció del seu creador Josep Canals, la Mostra ha crescut amb els anys com alternativa plàstica, convertint-se en la biennal més important de Catalunya, en la qual s'hi implicaven institucions i empreses.

Des d'aleshores i fins avui, aquest certamen artístic ha escrit una història que és paral·lela a la de la Catalunya democràtica, i en ella s'hi reflecteixen els grans esdeveniments socials i culturals que ha tingut el país, en els quals la biennal també hi ha estat present Congrés de Cultura Catalana 1977, Mundial de Futbol 82, Olimpíada Cultural Barcelona 92, Fòrum de les Cultures Barcelona 2004 i la commemoració del Tri-centenari (1714-2014) esdeveniments que ha viscut Catalunya en els últims quaranta anys.

Des del moment de la seva fundació, la Biennal ha estat una proposta de col·laboració de l'activa societat civil i les institucions, que s'han compromès amb les propostes més noves dels nostres artistes. Aquest fet ha permès un recorregut itinerant, que des dels seus inicis ha apropat la praxi artística fins els indrets més allunyats dels grans nuclis urbans.

Cal destacar la voluntat des del seu naixement de ser una mostra itinerant, exposant-se moltes vegades a indrets poc habituats i a entrar en contacte amb l'art més nou.

Quaranta-un anys avalen aquesta filosofia, que ha implicat els sectors més representatius de l'art: crítics, historiadors, galeristes, i artistes que són els que han format part dels diferents jurats. La Biennal d'Art Contemporani Català és l'única manifestació d'aquestes característiques que existeix al estat espanyol.

També avala el certamen el fet d'haver estat de plataforma d'algunes de les firmes avui reconegudes de l'art jove del país i d'altres en via de consolidació, que han format part d'alguna de les anteriors edicions de la Biennal, com Ignasi Aballí, Enric Ansesa, Sergi Barnils, Tom Carr, Lourdes Fisa, Joan Fontcuberta, Joanpere Massana, Roser Oduber, Yurian Quintanas, Perejaume...

La biennal ha apropat l'art contemporani a la societat en general i ha incentivat la pluralitat i el contrast dels diferents llenguatges plàstics, per diferents indrets de la nostra geografia, aspecte que es continuarà en l'actual l'edició de 2020.

La Biennal presenta al país una nova forma de veure, apreciar i entendre millor la diversitat de l'Art Contemporani Català, en aquests anys de canvi.

La Biennal d'Art Contemporani Català 2020 vol constituir un punt de referència de l'art jove del país en els nous temps, tot mostrant l'art més punyent que es fa actualment en el nostre territori.

En uns moments de canvis successius i ininterromputs de la societat actual, la XXII Biennal d'Art Contemporani Català 2020 vol ser un toc d'atenció dirigit a la societat, mostrant alguns dels artistes més creatius del nou segle, mitjançant les arts visuals.

La Biennal més antiga de tot l'estat

Mitjançant una convocatòria pública, àmpliament repartida per tot el país, el jurat que representa el sector de les arts plàstiques escollirà les millors propostes dels joves creadors del país.

L'edició del 2020 representa un alè d'esperança vers l'art jove d'avui i una motivació de la societat vers l'espiritualitat de l'ésser humà.

La cultura necessita creadors, a més d'espectadors, i els creadors necessiten un ajut difós, imparcial i generalitzat a la seva base, amb ajudes senzilles, poc espectaculars, que no es veuen i no es capitalitzen en els mitjans, però que creen clima de creativitat. Només en aquest context una cultura pot respirar amb vitalitat, i això és el que ha intentat fer la biennal, durant quaranta anys.

Noves Tecnologies

La Biennal 2020 aposta un cop més per les noves tecnologies, i el catàleg s'edita amb suport informàtic i també en paper. També té una pàgina web, on s'hi pot trobar tota la informació a l'adreça: http://www.canals-art.com/biennaldart.html

La informació a Internet està en català, castellà i anglès i es pot trobar a totes les xarxes socials, youtube, facebook.....

Organització

A nivell general, la Biennal està coordinada per Canals-Galeria d'Art i Bonart Cultural. Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, entre d'altres institucions publiques i privades.